Menylinje


fredag 4. mars 2011

Bilderedigering…

Det er mange som lurer på hvordan jeg gjør de forskjellige layoutene jeg lager her på bloggen min… Så i dette innlegget skal jeg prøve å forklare hvordan jeg lager layoutene mine, og komme med de råd og tips jeg vet om. Jeg syns det er litt vanskelig å forklare hvordan jeg gjør det – fordi jeg hopper litt mellom diverse programmer og ”jukser” litt for å få det slik jeg vil ha det, samt jeg bruker et program som ikke lengre er å få tak i.

Programmene jeg bruker er Paint, Picasa, PhotoScape og Microsoft PhotoDraw. Det siste programmet er det som jeg bruker mest for å lage kollasjer og hilsener med bilder og tekst. Jeg bruker også dette programmet til å lime på motiver på bildene mine, samt vannmerke. PhotoDraw er dessverre ikke lenger tilgjengelig for kjøp fra Microsoft. Er litt usikker på hva slags program som kan erstatte dette!

Det jeg absolutt skulle ha lært meg er, Adobe PhotoShop CS5! – dette er et dyrt program, som dekker ”alle” felt innen bildebehandling – både når det gjelder farger, piksler, lage header, bildekollasjer osv. Har også snust litt på Adobe Photoshop Lightroom 3.0 og Adobe photoshop Elements 9 – har hørt mye bra om disse programmene. Mye billigere er de også i forhold til Adobe PhotoShop CS5, men har litt ulike bruksområder.

De små bildene som jeg bruker rundt - og på bildene mine finner jeg som regel på internett og i diverse magasiner. Disse bildene skjærer jeg ut i programmet PhotoDraw, og limer dem inn rundt – og på bildene mine. Vet ikke om dette er så lett å forstå, for måten jeg gjør dette på er en veldig tungvint måte og tidkrevende. Jeg bruker mye tid å lete på nett etter de ”rette” elementene som jeg kan bruke sammen med bildene mine.
Men det finnes mange gode gratis bilderedigeringsprogrammer på nett, og du må finne de programmene som passer deg best og tenke på hvor stort behov du har. Adobe PhotoShop CS5 er ganske avansert og dyrt, og hvis du trenger å fikse røde øyne, beskjære bilder og justere lys så kan du klare deg fint med programmer som Picasa, Paint. Net, PhotoScape, Picknik eller Windows Live Fotogalleri.

Picasa er et gratis program som ved enkle grep kan redigere og beskjære bilder, legge på effekter, endre fargenyanser, røde øyne og justere lys og farger – samt man kan bruke det som et fotoalbum om du vil ha full oversikt over bildene dine. Programmet er gratis og kan lastes ned her.

PhotoScape er et morsomt og kreativt program som du kan legge på effekter, minske eller forstørre bilder, legge på tekst og objekter, sette på rammer – og programmet er på norsk :) Jeg bruker dette programmet mye og kan anbefale dette for nybegynnere, som meg selv :)
Programmet er gratis og kan lastes ned her.

Paint.Net er et annet gratisprogram som er veldig bra, og har de fleste funksjonene du finner i dyre og avanserte programmer. Dette støtter også layers, noe som er kjekt hvis du skal ha mange elementer i et bilde. Har ikke brukt dette så mye, men holder på å lære meg dette. Programmet er gratis og kan lastes ned her.

Picknik er et annet program som jeg ikke har fått prøvd ennå, men har hørt at det er et lett program å bruke. Her kan du enkelt legge til grafikk og snakkebobler, justere bilder og retusjering. Programmet er gratis, og kan lastes ned her.


Du kan også søke på YouTube
- for tips og hvordan du går frem på det meste…Det blir alltid en vanskelig balansegang med hvor mye en skal gjøre ut av dette med bildebehandling. Hvis alle føler at en ikke har ”bra” nok bilder til å poste på bloggen forsvinner noe av intensjonen med bloggingen for min del. Jeg vil dele tips og ideer, men selvsagt vil jeg at det skal se fint ut. Men det må ikke bli en ”tvangstrøye” at alle bilder må innom et bilderedigeringsprogram før det kan postes.

For å holde på med bilderedigering må man også ha interessen, lyst og ikke minst tid i å fordype seg i dette.

Alle er vi forskjellige, noen skriver veldig godt, noen tar utrolige flotte bilder, andre lager flott layout, mens andre er kreative både når det gjelder ideer, motiver, håndarbeid og mat for å ta noen eksempler.

Jeg liker veldig godt å lage layout, og kollasjer og er kreativ, så dette faller lett for meg. Jeg er amatør når det gjelder bilder og motiver – men jeg lærer av dere der ute og prøver å gjøre mitt beste – uansett bilde, layout eller bildekvalitet – så er det til syvende og sist motivet som er viktigst – og det å bli inspirert…

27 kommentarer:

 1. Så hyggelig at du tar deg tid til å hjelpe andre! Mange fine tips og ta med seg her:)

  Bloggen din er jo så inspirerende og nydelig, så jeg skjønner godt at du får spørsmål om det:)

  Ha en riktig fin helg:)

  Klem Linda

  SvarSlett
 2. Stilige og gode tips i massevis!
  Eg redigerar lite, men det ser gøy ut ;-)

  Vakker helg til deg!

  SvarSlett
 3. Thank you for your know-how and experience you share with us. I also used to some of these programs for photo editing and I am very pleased. I love your blog and your photos.
  Kisses and happy weekend.

  SvarSlett
 4. Tusen takk for flott info. Har lagret dette innlegget ditt nå, så kan jeg se på det en dag i fred og ro. Nå skal jeg vaske vaskerommet. Jippi....
  God helg!!
  (Og gratulerer med stafettgullet!)

  SvarSlett
 5. Mange gode tips hos deg her...tusen takk må nok øve meg litt.
  Ha en fin helg
  Klem til deg

  SvarSlett
 6. Hei=)!
  Takk for alle tips! Selv bruker jeg PhotoShop Elements, CS4, Lightroom og når noe skal gjøres i en fei, PhotoScape;)! Du har en fantastisk evne til å lage flotte monteringer og collager=)! Har du fått prøvd ut 60D`n?

  Ha en herlig helg og kos deg masse!
  Klemmer!

  SvarSlett
 7. Fantastisk flott av deg Mette!!
  Du er så flink! Imponert av alt du har satt deg inn i!!
  Klem fra Mette :))

  SvarSlett
 8. Jeg bukker i støvet for deg Mette og sier også tusen takk for hjelpen. Her har jeg virkelig mye å lære!
  Supert!
  Stor klem til deg

  SvarSlett
 9. SÅ snill du er!! Hjelpsomme du!!
  Du er så flink til dette Mette - som jeg blir imponert over hva du får til!
  Og ja - du har øye for å sette detaljene sammen - det er SÅ delikat!!
  Takk for at du deler finfine tips!!
  Ønsker deg en nydelig helg!
  Klem Lokki

  SvarSlett
 10. Dette var et flott innlegg, som helt sikkert mange vil h a glede av. Du er god som gjør dette for å tipse og hjelpe andre.
  Jeg bruker PS Elements i min bildebehandling. I blogginnleggene mine er jeg ikke SÅ nøye på behandlingen, men når jeg har fotooppdrag i studio (som sjelden vises på bloggen), må man jo gjøre grundig arbeid. For meg rekker Elements, men klart jeg kunne ønsket meg en fullversjon. ;-) PhotoDrawprogrammet du skriver om, kjenner jeg lite til, men det hørtes spennende ut. Gratisprogrammene på nett, strekker ofte ikke til, er min erfaring, men de hjelper i alle fall nybegynnere til å fatte interessen for bildebehandling, og det er jo kjempebra!
  For meg er det viktig at bildene jeg tar har god kvalitet rett fra brikken. Man kan ikke redde et dårlig bilde i PS, men man kan forbedre og skape varierende uttrykk i et allerede godt bilde.
  På min blogg er jeg ikke alltid så nøye, en del hverdagsinnlegg kan jeg like gjerne bruke bilder tatt med mobil, men under kategorien "foto" legger jeg innlegg hvor bildene og deres kvalitet er i fokus.
  Foto er moro - uavhengig av nivå!
  Ønsker deg ei strålende helg! Klem klem. :-)

  SvarSlett
 11. Hej Mette
  TACK för ALLA TIPS :)
  å missa inte


  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y


  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F


  till helgen..
  VÄLKOMMEN att vara med :)
  Håkan

  SvarSlett
 12. Takker så mye for disse gode tipsene :)
  Du har en fantastisk blogg !

  SvarSlett
 13. Så flink du er...

  Jeg har Adobe PhotoShop CS5 (hele mastercollectionen til Adobe) men syns det er veldig vanskelig.
  Så jeg får egentlig ikke gjort så mye med bildene - enda jeg HAR programvaren.. hehe..

  Ønsker deg en super helg Mette!

  Klem

  SvarSlett
 14. Hei Mette :-)) jeg bruker paint shop pro x 10. Kan laste ned en prøve versjon gratis for de som vil prøve.)) ellers er jo picasa veldig grei og gratis til enklere ting som man ikke har like mange manuelle muligheter på. Klem og god kveld til deg

  SvarSlett
 15. Tusen takk for god forklaring!
  Har verken tid eller ork til å lære meg slikt nå, bruker den norske picnik og det holder for meg ;-).
  Men håper jeg kan lære meg senere - og da vet jeg hvor jeg kan gå!
  Nyter uansett dine flotte bilder og layouts!

  Ha en super fredagskveld (her er det popcorn og film som gjelder), og ha ei herlig helg!
  :-)

  SvarSlett
 16. Dette var nok et nyttig innlegg for mange! Flott bilde med klessnor som avslutning =) Du er flink!

  SvarSlett
 17. Flott info du deler her. Jeg også liker å redigere bildene litt av og til. Jeg bruker for det meste PhotoScape og PhotoShopElement. Kanskje jeg skal titte innom de andre du nevner her også :-)

  Min erfaring er at man må innom litt forskjellige redigeringsprogram for å få gjort forskjellige ting. Noen er god på en ting mens andre er gode på en annen ting.

  Uansett: foto og bilderedigering er moro :-)

  Ha ei flott helg!

  Klem

  SvarSlett
 18. Du lager fantastiske layouter, og jeg blir så imponert. Takk for at du deler tips og råd :) Ha en riktig god helg. Klemmer fra Elin

  SvarSlett
 19. Masse fine tips, hjertelig takk;-)

  SvarSlett
 20. Hei.Så koselig.Det må prøves.Elsker å leke med bilder.Tusen takk for det.Kos deg masse med ditt nye fotokamera å ha en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

  SvarSlett
 21. Jeg har gått glipp av både bursdagen og din pappa, men GRATULERER MED DAGEN SOM HAR VÆRT, og det er godt det er bra med din far ;o) Sånn ;o)
  Tusen takk for fine tips og linker til fotoredigering. Mye bra gratisprogrammer. Jeg bruker Picasa og PhotoScape. Synes de er lette og greie.
  Flott kamera du fikk til bursdagen din. Jeg har akkurat betalt halvparten på et NIKON kamera. Det blir spennende å hente det ut.
  Ønsker deg og dine en flott helg.
  Klem fra Gro :o)

  SvarSlett
 22. Hei Mette! Tusen takk for dine gode tips, jeg bruker selv photoscape og er strålende fornøyd med det programmet. Men jeg er alltid sugen på å lære mer, og nå har jeg fått masse nye tips i fra deg, takk!

  Ser du bor i Brønnøysund, den vakreste plass på jord! :) Jeg har hele familien min der, men jeg bor i Troms. Ønsker deg ei riktig fin helg! :)

  SvarSlett
 23. Heisann!!

  Takk for gode tips!!Jeg får heller komme inn til deg å glede meg over dine vakre bilder,dette er for innviklet for meg:)

  Takk for gode ord og lykkeønskninger:)

  Ha en fin helg!!

  Klem Linda:)

  SvarSlett
 24. Hei Mette!
  Så koselig at du har tatt en tur innom meg igjen! Og takk for gode ord! :)
  Jeg har lest innlegget ditt om fotoredigering, og der var det mange gode tips og råd! Akkurat som deg så er jeg opptatt av kvaliteten på bildene jeg legger ut og er interessert i foto...men jeg ligger nok langt etter deg i bruk og forståelse av de forskjellige programmene. Jeg har kun benyttet meg av PhotoScape av de programmene du anbefaler, men nå skal jeg teste de andre også! :)

  Bloggen din er jo utrolig flott og gjennomført både i bilder, tekst og layout! I tillegg har du alle disse spennde og artige små elementene som "krydrer" bloggen din og gjør den så herlig å SE på! :)
  Akkurat som deg så bruker jeg også en del tid på å lete etter de riktige bildene på nettet, og for meg handler det gjerne om å finne gode illustrasjoner til teksten jeg skriver. Jeg er nok litt bedre på tekst enn på bilder...men syns at bildene er viktige for å understreke det jeg skriver om.
  Takk for masse god inspirasjon i så måte! :))

  Du skriver at det går opp og ned hos deg. Jeg vet ikke om årsaken til "opp-og-ned-turene" er den samme som hos meg..?...men det ser iallefall ut til at du er kjempeflink til å benytte de gode dagene til å være kreativ og til å skape!

  Ha en strålende helg!
  Håper vi blogges igjen snart!
  Klem
  June
  Nostalgi & Skriverier

  SvarSlett
 25. Så flink du er, men så beskjeden ;)
  Takker for tips. Jeg har jo den der Photo shopen, men klarer jo ikke bruke den. Ja ja jeg koser meg med dagslys for å slippe mest mulig redigering. Moro er det uansett.
  Ha en kos lørdagskveld og søndag.
  Stor klem
  Randi

  SvarSlett
 26. Tusen takk for omtanken snille du, det varmer.
  Klem T

  SvarSlett
 27. Tusen hjertelig takk for tips!! Endelig noen som har lyst til å dele sine erfaringer med meg! Som du faktisk skrev i dette innlegget, poenget er jo at det skal være gøy å blogge, bli inspirert av andre mennesker, men etter bare å ha blogget i noen uker, har jeg lagt merke til at noen tar dette veldig seriøst, det må de jo forr all del fortsette med, men jeg gjør det for morro :D Photoscape var kjempemorro, og for å være helt ærlig var et første gang jeg har prøvd et bilderedigeringsverktøy, men var tilsynelatende ganske lett :) :) Forsidebildet mitt har nå fått nytt utseende, enn så lenge ;)

  Takk, dette skal jeg dele med min mor, som også er blogger. Vi er kjempeglade i å lære nye ting, slik som dette :D

  Takk for hjelpen, ønsker deg en fortsatt flott uke :D

  Ps: Har stemt på deg i bolig blogg linken ;)

  Klem fra mæi ")

  SvarSlett

ツ tusen takk for at du tar deg tid til en liten
kommentar - det varmer et lite blogghjerte ღ

Du kan også følge med på min Facebook side:
Miss Mette
► klikk på navnet så kommer du direkte
..........................................................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...