Menylinje


onsdag 12. august 2009

Syrintreet mitt...

Når syrinene står og dufter i full blomst, da er sommeren i gang for alvor. Syriner er en av våre eldste prydbusker, og går aldri av moten. Vanlig syrin (Syringa vulgaris), har lys lilla blomster.

Tidligere i år kjøpte jeg dette nydelige syrintreet (podet/ dvergsyrin). Syns det var utrolig nydelig med de rosa blomstene. På 1800-tallet ble det utviklet flere nye syriner og mange av disse blir brukt i hager den dag i dag. Disse kalles i dag «edelsyriner». Tidligere ble de formert med poding, og de gikk under betegnelsen «podet syrin». I dag skjer formering ved hjelp av såkalt mikroformering. Disse syrinene er ikke så vinterherdige som vanlig syrin, de fleste har klimasone H4-H5.

Vanlig syrin er hardfør, den klarer seg i klimasone H7. Det viser seg imidlertid at den blir mindre blomsterrik desto lengre nord i landet vi kommer. Syriner vokser best i kalkrik, varm jord. De er nokså nøysomme og tørketålende.

Yngre syriner kan klippes litt etter avblomstring, dersom du ønsker å bevare en fin og kompakt vekstform. Eldre syriner lønner det seg å beskjære etter vekstsesongen. Det beste tidspunktet er i oktober. Fjern 1/3 av de eldste grenene første år, gjenta samme prosedyre de neste to årene. Syriner får mange villskudd (rotskudd) gjennom hele vekstsesongen. Disse må skjæres
ned med en gang, og så dypt som mulig.Må bare vise dere disse vakre rosene jeg fikk av samboeren min.
Duftet himmelsk og fargen…. Han vet hva jeg liker ღ3 kommentarer:

 1. koselig blogg du har - ville bare tipse deg om at på bakgrunnen din øverst, så står det "insirasjon"... mangler det en p muligens? ;)

  Ha en fin dag!

  mvh Ida

  SvarSlett
 2. Hei Ida - takk for melding, koselig :o)
  ...og har du sett - det mangler vist en p. Takk for at du sa ifra :)

  Klem fra Mette

  SvarSlett
 3. Hei! Vil først seie at du he ein nydeleg blogg! Eg har liknande syrin som du viser på bildet, og første 2-3 åra hadde eg den i krukke....så fann eg ut at den mest sannsynleg vil trivast betre på friland, så eg har planta den ut og det går kjempe-fint.Eg dekkjer ikkje toppen om vinteren, for eg trur snøven ligg tyngre på då....og snøv har me nok av her i Ørsta!! Helsing frå ei Ørsta-jente!

  SvarSlett

ツ tusen takk for at du tar deg tid til en liten
kommentar - det varmer et lite blogghjerte ღ

Du kan også følge med på min Facebook side:
Miss Mette
► klikk på navnet så kommer du direkte
..........................................................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...