Menylinje


onsdag 19. oktober 2011

Reisekort fra Budapest…

Hver uke har Side2 et tema, denne gangene er tema: Storby - tenkte jeg skulle være med på denne da jeg syns Budapest er et fantastisk reisemål som flere bør få oppleve.

Budapest er en vakker og fascinerende by, en salig blanding av gammelt og nytt, utrolig mange vakre og godt bevarte bygninger og gater. Fordelen med Budapest at byen ikke er for stor, og at den er lett å orientere seg i, og at det er lett å komme seg frem - også for en som sjelden er ute og reiser.

Første gang jeg var i Budapest var i desember 2008, da fikk jeg oppleve det populære julemarkedet som er et årlig høydepunkt for mange besøkende. Julemarkedet ligger i enden av den berømte gågaten Vaci Utca, som er den største shoppinggaten i Budapest. Julemarkedet har åpent alle dager fra 10:00 – 20:00, fra slutten av november og frem til de stenger i romjulen. Her er det ca 140 koselige treboder som selger ungarsk håndlagde produkter med alt fra håndarbeid, trearbeid, keramikk, og porselen. Grunnen til julemarkedets popularitet er at alt som blir lagt ut for salg er bedømt og plukket ut av en jury, som betyr at de håndlagde gjenstander er av ekte kvalitet.

Det er et marked fylt med et yrende folkeliv, og en herlig atmosfære med spennende og velsmakende spesialiteter som varm vin som serveres i et spesialdesignet krus som du også kan ta med deg hjem. Nydelige ungarske julekaker som kürtöskalács og ingefærkake. Det er også verdt å få med seg Budapests Julekalender, den henger i vinduene på det berømte Gerbeaud Café. Et vindu åpnes hver dag klokka 17:00 og vakre toner fra klokker spiller. Café Gerbeaud, ligger i enden av Vörösmarty tér og er en av de største og mest tradisjonsrike kafeene i Europa, les mer om dette i reisekortet mitt.I september 2009 var jeg i Budapest nok en gang, da var det litt mer sommerlige temperaturer, 25-27 grader. Fikk da oppleve mer av denne storslåtte byen. Det syns fremdeles godt at Budapest en gang var blant Europas mest betydningsfulle byer, og storslagen er den ennå…

Vi valgte en åpen sightseeingbuss rundt byen for å orientere oss om hvor alt var, før vi dagene etter dro ut på egen hånd. Det er bare så fantastisk mye å se, anbefaler at du får tak i et bykart, en reisehåndbok og kart over metro og trikker. På morgenen mens vi spiste frokost på hotellet planla vi dagens rute og hva vi skulle se. Vi utforsket byen mest til fots, men brukte også trikker og metro for lengre avstander, og det var veldig lett å finne frem.
Budapest er kjent for sine mange konditorier og klassiske bakervarer, samt sine mange små koselige restauranter hvor du kan spise godt og billig. Lokal vin og øl hører med. Gulasjsuppen anbefales, særlig på kalde vinterdager – denne serverer de nesten overalt. Kan også anbefale spiseplassene Sir Lancelot som ligger i Podmaniczky utca 14. Her serveres det enorme kjøttretter i middelaldersk stil og atmosfære. Cafè Europa som er kjent for sine gode desserter, ligger ikke langt fra Budapest hovedtogstasjon. Smak gjerne varm geitost innbakt i bacon på Cafè Pierrot resturant som ligger nær Hilton hotell. Og besøk den lille koselige Cafè Anna i gågaten Váci Utca, en perfekt plass å ta en kopp kaffe, spise smørbrød eller kake - og se på det yrende folkelivet i gågaten.

Besøk også byens største markedshall, kalt Central Market Hall. Stedet finner du rett ved siden av Corvinus University. Markedet er åpent alle dager unntatt søndager. Bygningen ble bygget rundt 1896, og er en av de vakreste og flotteste markedshallene du kan tenke deg! – alt fra kjøtt til krydder og grønnsaker, pølser og syltelabber finner du her, samt små spisesteder som serverer lokale retter. Les mer om det her.
Ta turen opp til Gellerthøyden som gir deg den absolutt beste utsikten over begge delene av byen. Ta turen videre til Slottshøyden, byens utvilsomt mest romantiske distrikt. Slottshøyden med Fiskebastionen, Kongepalasset og Mathias Kirken er absolutt verdt å få med seg. Herfra har du en fantastisk utsikt over til Pest siden av byen og det vakre Parlamentet, Margaritaøya, den storslåtte elven Donau og dens syv vakre broer…

… ellers anbefaler jeg en omvisning Nasjonalmuseet, guidet tur i Parlamentet, kveldstur med sightseeingbåt oppover Donau, og besøke St. Stefan Basilika som er den største kirken i Budapest, Statsoperaen, den jødiske synagogen for å nevne noen – klikk her for å laste ned reiseguide for Budapest.
I enden av hovedgaten Andrássy út finner du Heroes Square, Fine Arts Museum, Budapest største og berømte spabad, Széchenyi. Her er det også flere restauranter, zoologisk hage, og en fornøyelsespark med en av verdens eldste berg- og dalbaner. Like ved finner du den store parken Városliget og i den ligger det imponerende 110 år gamle Vajdahunyad slottet, og et av byens aller fineste parkanlegg. Se mer informasjon om disse plassene på reisekortet som jeg har laget.


Hvis du får opp bildet slikt (se vedlagt bildeforklaring), høyreklikk på bildet å åpne det i et nytt vindu/ en ny fane da får du bildet større. Dette gjelder for Firefox. Hvis du har internett explorer klikk på åpning i ny fane.


25 kommentarer:

 1. Ser ut som et topp reisemål:) Med tanke på at du har reist tilbake dit, sier jo det sitt.
  Ønsker deg en fin kveld Mette, klem fra meg i kuling og storm:)

  SvarSlett
 2. Håper dette kommer med. Har du pinget det? For dette var virklig bra. Oftest er det jo London, New York som folk skriver om.

  Har vært i Budapest en gang ja. Og byen ga absolutt mersmak. Koselig by. Flotte bygninger, mat og divers.

  Ha en god kveld.

  SvarSlett
 3. Beautiful collages and reports dear Mette!
  I wish you a pleasant evening, a kiss from the Croatia.
  P.S. Come to my blog for a cup of tea:)

  SvarSlett
 4. Nydlig collage - og takk for tipset, det kunne vere verdt eit besøk di sjønar eg:-))

  jannetove

  SvarSlett
 5. Hei og hopp :)
  Har vært i Budapest 2 ganger, og det er en fantastisk by. Gleder meg masse til vi skal tilbake igjen til neste år :) Kjempebra reisebrev du har laget her :) Flink!
  Ha en fortsatt fin kveld i stormen
  Klem

  SvarSlett
 6. Ser ut som ett topp sted å reise til:) Mase gode tips du kommer med.. Hit må jeg nok bae reise en dag:)
  Ha en fin kveld:)
  Klem

  SvarSlett
 7. God kveld Mette:)

  Så flott Budapest reiseomtale! jeg har lenge hatt lyst å reise dit og nå fikk jeg absolutt ikke noe mindre reiselyst;) Sikkert sjarmerende å reise dit før jul..med julemarked og det hele:) Har vært flere ganger i Praha og syns den byen er helt fantastisk, men neste storby blir nok Budapest!
  Ha en fin kveld..klem Maria

  SvarSlett
 8. Dette var herlig lesning!!! Jeg var i Budapest for noen år siden, og det var en flott by! Ha en fin kveld!

  Klem, Kristin

  SvarSlett
 9. Så veldig bra skrevet.
  Jeg har alrdi vært i Budapest, men fikk litt sansen nå altså :)

  SvarSlett
 10. Gjett om jeg fikk lyst å reise til Budapest nå!
  Fantastisk flott innlegg,utrolig mange flotte tips du kommer med...
  Ha en fiiin dag:)
  Klem Caroline

  SvarSlett
 11. For et fantastisk flott reisebrev, dette ligger det mye jobb bak! Imponert!!
  Jeg er også veldig begeistret for Budapest, og kan veldig gjerne tenke meg å reise dit igjen!!
  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 12. Oyyyy ja der så det jo bare lekkert ut du. :o)))

  Har alltid drømt om å få dra på det julemarkedet, men har enda ikke kommet meg dit. Kanskje til vintern? Hihi

  Jeg pleier å dra til Tyskland på julemarked og på tivoli i København, der ere så koselig å de selger masse interiør der. ;p

  Nattaklem fra Simone :o)

  SvarSlett
 13. NÅ fikk jeg lyst til å reise dit :)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 14. Heia Mette
  Budapest er en flott by, har vært der en gang, og vil gjerne tilbake dit.
  Gellert badet i Budapest var jo fantastisk, så jeg anbefaler det. Ren nytelse fra ende til annen.
  Ha en flott dag Mette
  Klem

  SvarSlett
 15. Så fint utseende på dette. Har også lest mesteparten, selv om jeg ikke skal til Budapest. Men HADDE jeg tenkt meg dit hadde jeg brukt dette som mal og guide, vær sikker!

  SvarSlett
 16. Koselig innlegg - fristende å reise til Budapest nå! Ser ut som en spennende by, liker at den ikke er så veldig stor.
  Nyelige bilder og flott collage:)

  SvarSlett
 17. Oj så flott et reisebrev!!! Nå fikk jeg jammen lyst til å reise til Budapest! ;))
  Tuuusen hjertelig takk for koselige tilbakemeldinger fra deg Mette, det er alltid så hyggelig å høre fra deg!
  Knappen du spurte om er "hjemmelaget", men du finner lignende ferdiglagde liker-knapper her: http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like/ ;))

  Ha en fin dag Mette! :0)

  Stor klem, Ann,
  Interiørbloggen Glassveranda.

  SvarSlett
 18. /plugins/like/ skulle det være! ;))

  Klem, klem,
  A :0)

  SvarSlett
 19. Aldri vært der..skjønner jeg har gått glipp av noe.:-)) ser ut som en flott by.:-)

  flott jobb med innlegget.:-)

  Håper du har gode dager min venn.:-)

  Klem

  SvarSlett
 20. For en flott reisereportasje du har laget! Den er jo skikkelig proff! Du kan virkelig dette med bilder, tekst og dekor!
  Fikk skikkelig lyst til å dra til Budapest nå, ja.
  Klem fra Bente

  SvarSlett
 21. For et herlig reisemål. Har bare hørt positivt om budapest så skal absolutt dit en vakker dag=)Kjmempe fin reportasje du har laget forresten. Takk for at du deler med oss.

  SvarSlett
 22. Hei :)
  Var i Budapest November i fjor, og skal helt klart tilbake. :)
  Kjempe fint innlegg med flotte bilder
  som brakte frem koselige reise minner. :)
  Men det blir ikke noen tur dit i år, nå skal jeg til Praha i Desember. ;)
  Har du vært der? Evn. reise tips? :)
  Til slutt må jeg bare si at det var utrolig artig å se Misse bildene av deg.
  Flott var og er du. :):)
  Ønsker deg en fortsatt fin dag. :)
  Klem

  SvarSlett
 23. Hit vil jeg også reise! Nydelige bilder!

  SvarSlett
 24. Vurderer å da til Budapest om ikke lenge, så dette innlegget var midt i blinken for meg. :D

  SvarSlett
 25. Heia;)
  Åhh, fikk lyst til å pakke kofferten med en gang jeg;) Ikke vært der før, men håper jeg får muligheten til å dra en gang... Må forresten si at jeg er virkelig imponert over layouten på innlegget ditt..For en som ikke har blogget så lenge, er det noe å se opp til;)Ha en finfin dag!

  SvarSlett

ツ tusen takk for at du tar deg tid til en liten
kommentar - det varmer et lite blogghjerte ღ

Du kan også følge med på min Facebook side:
Miss Mette
► klikk på navnet så kommer du direkte
..........................................................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...